Εθνική Ερευνητική Υποδομή του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ για την μελέτη της ατμόσφαιρας με τεχνικές τηλεπισκόπησης
Παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Τηλεπισκόπησης CARO
Εθνική Ερευνητική Υποδομή του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ για την μελέτη της ατμόσφαιρας με τεχνικές τηλεπισκόπησης
Ένας κύκλος σημαντικών εργασιών ολοκληρώθηκε από το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ για τη δημιουργία της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής Ατμοσφαιρικής Τηλεπισκόπησης.
Το Παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Τηλεπισκόπησης, υπό την ονομασία CARO αποτελεί ένα από τους πιο εξελιγμένους σταθμούς στην Μεσόγειο και τον ανατολικότερο σταθμό στην Ευρώπη για τη μελέτη των παραμέτρων και των διεργασιών της ατμόσφαιρας.
H ανατολική Μεσόγειος αποτελεί ένα σταυροδρόμι αέριων μαζών, με μεταφορά καπνού από δασικές πυρκαγιές στη Μεσόγειο, ερημική σκόνη από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ηφαιστειακή τέφρα από την Αίτνα, αλλά και ανθρωπογενή και θαλάσσια αιωρήματα. Επιπλέον, η περιοχή ενδείκνυται και για την παρατήρηση ακραίων φαινομένων, όπως οι μεσογειακοί κυκλώνεςκαι τη μελέτη των μηχανισμών που επηρεάζουν την εξέλιξή τους.
Figure 1: Εγκατάσταση σταθμού παρακολούθηση νεφών του Παρατηρητηρίου Ατμοσφαιρικής τηλεπισκόπησης του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ
Στις 25 Μαΐου 2024, παραλήφθηκε εξειδικευμένος νέοςεξοπλισμός για την παρατήρηση και παρακολούθηση των νεφών. Οι εργασίες εγκατάστασης και λειτουργίας της νέας πλατφόρμας τηλεπισκόπησης των νεφών πραγματοποιήθηκαν από κοινού από μια ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου TROPOS και τα μέλη της ομάδας CARO του Κέντρου Αριστείας Ερατοσθένης (E) στη Λεμεσό με επικεφαλής την Δρ. Ροδάνθη-Ελισάβετ Μαμούρη.
Figure 2: Ερευνητικές ομάδες του CARO ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ και του TROPOS
Από Αριστερά προς τα δεξιά, Αθηνά Σάββα, Andi Klamt, Ροδάνθη-Ελισάβετ Μαμούρη, Αργυρώ Νισαντζή, Patric Seifert, Martin Radenz, Annett Skupin. Photo:Cutting Edge
Η πρώτη κοινή παρατήρηση του πλήρως εξοπλισμένου σταθμού CARO πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 25ης Ιουνίου 2024. Η χρονική εξέλιξη των ατμοσφαιρικών παρατηρήσεων του CARO-GBS, τα οποία αναμένεται να πραγματοποιούνται συνεχώς από εδώ και στο εξής, είναι διαθέσιμα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο στον σύνδεσμο εδώ.
Η νέα πλατφόρμα τηλεπισκόπησης νεφών συμπληρώνει το υπάρχον σύνολο εξοπλισμού ατμοσφαιρικής τηλεπισκόπησης του CARO-GBS, το οποίο μέχρι σήμερα εξειδικευόταν στην παρατήρηση των ιδιοτήτων των αερολυμάτων και της κίνησης του αέρα στην ελεύθερη από σύννεφα τροπόσφαιρα και σε οπτικά λεπτά στρώματα νεφών με τεχνικές lidar. Από εδώ και στο εξής, θα μπορεί να διερευνηθεί λεπτομερώς και η μικροφυσική και δυναμική δομή των πυκνών οπτικά νεφών, και ιδιαίτερα τις αλληλεπιδράσεις αυτών με το αιωρούμενα σωματίδια και την ατμοσφαιρική τύρβη.
Η Εθνική υποδομή CARO αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία νέας γνώσης σχετικά με την αλληλεπίδραση σωματιδίων και νεφών, την παρατήρηση και παρακολούθηση ακραίων φαινομένων και ατμοσφαιρικών διεργασιών στην περιοχή.