Εκπροσώπηση της Κύπρου στο 2ο Συνέδριο των Περιφερειακών Δικτύων Πληροφοριών της ΝASA στα Χανιά
Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), σε συνεργασία με τη NASA, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Geosystems Hellas, διοργάνωσε το 2ο κοινό Συνέδριο των Περιφερειακών Δικτύων Πληροφοριών Νότιας/Κεντρικής Ευρώπης (SCERIN) και Μεσογείου (MEDRIN) της NASA στις 16-19 Ιουλίου 2024, στα Χανιά. Σκοπός της Συνεδρίου ήταν να αξιοποιηθούν οι πρόσφατες καινοτομίες στον τομέα παροχής δορυφορικών δεδομένων. Τα Περιφερειακά Δίκτυα Πληροφοριών συστάθηκαν στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος Παγκόσμιων Παρατηρήσεων Δασικής Κάλυψης και Δυναμικών Χρήσης Γης (GOFC-GOLD), με στόχο την παροχή δορυφορικών και επιτόπιων δεδομένων για την επιφάνεια της Γης με άξονα την αειφόρο διαχείριση πόρων σε πολλαπλές κλίμακες.
Συντονιστές του δικτύου MEDRIN της NASA σε θέματα Παρατήρησης Γης και Διαστήματος της NASA στην Ευρώπη είναι οι παρακάτω: ο Καθ. Διόφαντος Χατζημιτσής, από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ, ο Καθ. Ιωάννης Γήτας, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Dr. Florian Max Schwandner και ο Vince Ambrosia από τη NASA, οι οποίοι και είχαν τον πλήρη συντονισμό των εργασιών όσον αφορά το Μεσογειακό Δίκτυο.
Η συνεισφορά του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ/ΤΕΠΑΚ και του έργου EXCELSIOR, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ήταν σημαντική μέσω της συμβολής του Καθ. Διόφαντου Χατζημιτσή, Διευθύνοντος Σύμβουλου και του Δρα. Ανδρέα Χριστοφή, Διευθυντή Διοίκησης, οι οποίοι παρουσίασαν τις κάτω θεματικές:
- το έργο ‘EXCELSIOR Horizon 2020 Teaming Project’ το οποίο συντονίζει το ΤΕΠΑΚ με εταίρους το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, το Γερμανικό Οργανισμό Αεροναυτικής και Διαστήματος (DLR), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (BEYOND, NOA) και το Γερμανικό Ινστιτούτο για μελέτη της Τροπόσφαιρας στη Λειψία (TROPOS), με συνολική χρηματοδότηση πέραν των €38 εκατ. Εκτενής αναφορά έγινε επίσης, στο Δορυφορικό Σταθμός λήψης δεδομένων για σκοπούς Παρατήρησης Γης (Data Acquisition Station for Earth Observation), ο οποίος αναμένεται να εγκατασταθεί στην Κύπρο περί τα τέλη του 2025.
- το έργο ‘AI–OBSERVER’, που εστιάζεται στη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) σε εφαρμογές Παρατήρησης Γης στη θεματική Μείωσης Κινδύνου Καταστροφών (π.χ πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, διάβρωση ακτών, κατολισθήσεις).
- το έργο ‘CARBONICA’, που εστιάζεται στην πρόσβαση σε καινοτόμες πρακτικές γεωργίας δέσμευσης άνθρακα με χρήση διαστημικών τεχνικών.
- τις προτεραιότητες της Κύπρου σε θέματα Παρατήρησης Γης με δράσεις των Κύπριων συμμετεχόντων στο δίκτυο, όπως: δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, κατολισθήσεις, σεισμοί, ξηρασίες, γεωργία (αποτύπωμα άνθρακα, διαχείριση άρδευσης, επισιτιστική ασφάλεια, υγεία των καλλιεργειών, αστική νησίδα), διάβρωση εδάφους και ακτών, πολιτιστική κληρονομιά (προστασία και εκτίμηση κινδύνου), διαχείριση υδατικών πόρων, κλιματική αλλαγή και τεχνητή νοημοσύνη (AI).